1. 4. 2021

3000+ km za 42 dní na bicykli: Paloncý a Marvanová pôjdu o Koronu Himalájí

Korona Himaláje slovami účastníkov

 

"Zatiaľ som prevažne pretekal, vlastné projekty boli len krátke, toto je pre mňa niečo nové. Tu budeme niekoľko týždňov," upresňuje známy šumperský vytrvalec. Dvojica pôjde v rytme 1+2, teda deň jazdy, dva dni odpočinku, presunu a prípravy na ďalšie stúpanie.

"Minuloročný Everesting sme si moc užili, ale prišlo nám to málo, a takto to dopadlo. Keď ja mám kopce rada, "smeje sa Markéta. O kopce skutočne nebude núdza. Dvojica ultravytrvalcov sa rozhodla túto výzvu uskutočniť na 14 ikonických alpských stúpaniach. Aké stúpanie to budú? To môžu ovplyvniť fanúšikovia - na sociálnych sieťach našich dobrodruhov bolo 31.3. započaté hlasovanie.

 

Everesting  Peggy Marvanová

 

"Vytipovali sme 38 stúpaní v Alpách a Dolomitoch. Sú tam všetky slávne stúpania. Sama som zvedavá, kam nás fanúšikovia pošlú, "zveruje sa trojnásobná pokoriteľka a víťazka slávnych pretekov Tour Divide cez celé USA. "Vyberieme 14 stúpaní, ktoré pôjdeme. Pozrieme sa, čo si myslia fanúšikovia a poskladáme to, aby to dávalo logisticky zmysel. Predsa len času na presun nebude veľa a budeme si chcieť aj oddýchnuť, "dodáva český ultrabežec a trojnásobný víťaz Spine Race.

"Tiež to budeme musieť poskladať tak, aby bola cesta zjazdná a nebola ešte pod snehom. Takže hneď na úvod nám hrozí Zoncolan, z toho mám dosť rešpekt "dodáva Pavol. "Ja sa zase najviac teším na Stelvio, ale to vzhľadom k jeho výške pôjdeme asi až niekedy na konci," dopĺňa drobná česká bikerka. Podľa súčasnej situácii sa zdá, že cestovné obmedzenia túto akciu nezasiahnu. Čo ju však môže výrazne ovplyvniť, je nočný zákaz vychádzania v niektorých krajinách a regiónoch. "Jednoducho budeme musieť ísť tak, aby sme to stihli," konštatuje Markéta. "Do tej doby sa to však môže dosť zmeniť," pokračuje Pavol a pripomína: "tiež sa môže všetko meniť počas akcie, predsa len to pôjdeme 6 týždňov".

Do projektu sa premietla história a zameranie oboch športovcov. Nepôjde len o športový výkon, ale projekt bude mať časť charitatívnu aj výskumnú. "Nápad spojiť túto akciu s charitou tu bol od samého počiatku. Dobrý Anjel bola organizácia, ktorá nás oboch napadla ako prvá. Charitatívne zbierky som už robila veľakrát a toto mi prišlo ako ideálna príležitosť ako niekomu pomôcť," opisuje Markéta pomerne priamočiaru cestu k charite.

"Ja by som stále niečo meral a potom sa hrabal v dátach. Aj keď som športovec, tak som stále aj matfyzák. A veľa ma zaujíma, ako ľudské telo a metabolizmus fungujú pri takej záťaži. Takúto príležitosť si nemôžem nechať ujsť," načrtáva Pavel základné zameranie výskumu.

Prečo vlastne Korona Himalájí? Korunu Himalájí získa horolezec, ktorý zdolá všetkých 14 osem tisícoviek. "My sme si po Everestingu povedali, že to dáme na bicykli." Pokračuje Markéta. "A bez pandémie koronavírusu by sa táto akcia asi neuskutočnila. Kedy inokedy by sme našli 6 týždňov v kuse? Veď sme stále na nejakých pretekoch," smeje sa Pavel.

"Ja na cestnom bicykli vlastne moc nejazdím, najradšej mám horský bicykel," dodáva predná česká ultracyklistka. "Ja zase hlavne behám, možno do toho projektu pridám aj nejaký beh," pripomína tajomne česká mašina. "Každopádne to pre nás oboch bude niečo nové , pôjdeme zase trochu do neznáma," zhodujú sa obaja naši dobrodruhovia.

 

O projekte Korona Himaláje

Štart: 18. Apríla 2021

Dĺžka: 42 dní (6 týždňov)

Web akcie: https://www.koronahimalaje.cz/

Mapa so stúpaniami, z ktorých je možné vyberať pri hlasovaní (počas akcie tu pôjde sledovať online polohu jazdcov): https://cs.follow.me.cz/koronahimalaje/

Hlasovať je možné na Facebooku tu a na Instagramu tu.

 

Pavol Paloncý je vo svete známy ako "The Czech Machine" (česká mašina). Je to predovšetkým dobrodruh, milovník hôr, známy ultra bežec a pretekár v adventure race. Zvíťazil 3x na závode Spine Race (2014, 2015, 2018) a pretekal snáď vo všetkých prírodných podmienkach.  
FB: www.facebook.com/ARPalonc
IG: www.instagram.com/palonc.adventure
Markéta Peggy Marvanová je česká vytrvalostné "ultra" cyklistka, najmladšia pokoriteľka amerického závodu The Great Divide Tour 2015 (4.418 Km) a jeho víťazka v roku 2017. Svoje výkony často spája s usporiadaním dobročinných zbierok. Jazdí dlhodobo na bicykloch značky Lapierre.
FB: https://www.facebook.com/marketamarvanova.cz
IG: https://www.instagram.com/peggy.marvanova/