Okolo Tatier za jeden deň: 200 km, 2600 výškových a nezabudnuteľný zážitok
Mal som dovolenku, žiadne veľké plány, len pár nápadov v hlave. A tak ma v pondelok ráno napadlo – čo tak si spraviť výlet do Tatier? Nie turistika, ale poriadna porcia asfaltu na biku. Keď som si pozrel profil trasy okolo Tatier – 200 km a vyše 2 600 výškových metrov – bolo jasné, že to si musím dať. Ale keď nie teraz, tak kedy?
Plán je základ
Trasu som si naplánoval ako okruh – štart a cieľ v Liptovskom Mikuláši. Cesta mala viesť cez Huty, Zuberec, Zakopané, Tatranskú Javorinu, Ždiar, Štrbské Pleso a naspäť do Mikuláša. Povrch: komplet asfalt, takže som Crosshillu obul rýchle karbónové kolesá Fulcrum Wind 42 a nahodil bezdušové plášte Continental Grand Prix 5000. Rozhodol som sa ísť naľahko – podsedlová taška s náhradnou dušou, CO₂ bombičkou, montpákami a dúfať, že bezduše nesklamú. (Spoiler: nesklamali.)

Vyrážam
V noci som sa výborne vyspal a ráno okolo šiestej som vyrazil z domu – chcel som ísť v kľude, bez zbytočného naháňania. V Mikuláši som bol krátko pred ôsmou, zaparkoval pri Lidli, káva, nabalenie výživy (ktorú som dopĺňal každú hodinu jazdy) a presne o 8:00 som spustil tréning. Trasu som šiel v smere hodinových ručičiek – rozhodnutie, ktoré malo aj záchranný plán. Keby sa niečo pokazilo, na záver mám možnosť chytiť zubačku a vlak z Popradu späť do Mikuláša. Našťastie som ho nepotreboval.
Ranný kľud a prvé stúpanie
Prvé stúpanie prišlo hneď – 10 km/500 m smerom na Huty išlo rýchlo a príjemne. Minimum áut, ranná pohoda a parádna teplota – jazda, ktorá baví. Nasledoval zjazd do Zuberca a zvlnený profil až pod Suchú horu. Odtiaľ sa začalo opäť stúpať smerom do Zakopaného.
Prvá pauza: Zakopané
Čerpacia stanica (80 km od štartu), hotdog, Fanta, voda. Zakopané bolo plné áut a ľudí, takže som sa preplazil mestom a pokračoval do Tatranskej Javoriny, kde začínal zjazd do Ždiaru. Potom opäť do kopca – asi 30 km dlhé ale plynulé stúpanie až na Štrbské Pleso.
Slnko, hlad a túžba po zjazde
Na slovenskej strane začalo slnko poriadne piecť. Opaľovací krém a voda navyše sú must-have. Počas stúpania ma chytil prvý "hľadák", takže ďalšia pauza pri pumpe za Novým Smokovcom (140 km od štartu) – zásoby cukrov a tukov doplnené. Celý čas som sa tešil na zjazd do Mikuláša. Ten prišiel od Štrbského Plesa na 155 km, ale vietor fúkal presne oproti – takže som musel šliapať aj dole kopcom. Vietor príjemne chladil, ale nepríjemne brzdil.

Záver a hodnotenie výbavy
Po návrate k autu som bol príjemne unavený – čistý čas jazdy bol niečo cez 8 hodín. V obchode som doplnil energiu, niečo zjedol a vyrazil domov. Setup hodnotím na výbornú – Lapierre Crosshill bol pohodlný parťák, Fulcrum Wind 42 + Continental GP5000 perfektne držali a odvalovali. Žiadny defekt, žiadne technické problémy, žiadne medvede a ani ostrekovače.

Odporúčanie na záver
Túto trasu môžem len odporučiť. Môžete ju ísť ako ja na jeden šup, alebo si ju rozdeliť na dva dni s bikepacking výbavou. Prípadne prespať v Zakopanom alebo v niektorom z tatranských penziónov.
– výživu (gély, tyčinky, jedlo) - ktorú som dopĺňal každú hodinu
– vodu (viac, ako si myslíte, že budete potrebovať, pretože cestou neni moc studničiek)
– opaľovací krém ako ochranu pred slnkom
200 km v Tatrách nie je pre každého – ale ak si to dobre naplánujete, užijete si epický deň v sedle s výhľadmi, ktoré stoja za každý watt. Celú trasu nájdete TU.